Aku Seorang Perantau: TAZKIRAH #1 : COUPLE


Sunday, 5 February 2017

TAZKIRAH #1 : COUPLE




Assalamualaikum to all my readers!!!

Harini Admin nak share sikit pasal info yang Admin dapat:

COUPLES  πŸŒ΅

Okay. Mesti awak semua cakap hmm kenapa topic kebanyakkan couple je. rimas dan sebagainya tapi itulah hakikatnya. ⚡

Hakikatnya,ramai sangat orang islam zaman ini yang bercouple. Walaupun pelajar madrasah atau tahfiz sekalipun,ada juga yang bercouple. πŸ‘«

Pada pandangan orang luar,wah sweet nya couple tu. Walaupun tak berpegang tangan dan sebagainya tapi tetap couple. πŸ˜“

Orang luar ingat best je couple sweet bagai tapi apa yang individu tu rasa sendiri is opposite. Dia akan rasa terkongkong,jealous,gaduh gaduh dan gaduh. 😳

Apa yang dia tunjukkan itu semua hanya bahagian gembira dan bahagia je.
Senang kata,hidup orang yang bercouple ni tak bahagia langsung. πŸ€”πŸ€”InsyaAllah ...

πŸ‘‰πŸ» saya ada interview beberapa sahabat saya yang pernah couple satu ketika dulu.

Saya nampak sendiri masa mereka sedang bercouple,wah punyalah sweet tahap diabetes. siap bagi hadiah bagai. sayang baby lah.

Orang sekeliling semua puji and support.
Padahal couple tu haram kot.
Tak sampai sebulan,tetibe break up.

Kenapa? 😱😱😱
Hmm sebab dia ada lelaki lain.
Sebab dia ada perempuan lain.
Sebab itu sebab ini.

Macam-macam lagilah.
Nak tahu tak kenapa boleh putus? 😰😰😰

sebab Allah tak redha dengan perbuatan dia.
Allah tak redha dia bercouple.

kerana tanpa redha Allah takde benda yang akan terjadi. 😞😞
Bila dah putus couple,saya tanya lah apa diaorang rasa?

semua cakap yang mereka rasa sedih lah.😣
ada yang sampai menangis meratap. 😭 ada yang sampai membenci. 😀
sebab apa?

bekas pasangan couple ada orang lain.

Ketahuilah. ‼

Bila seseorang perempuan atau lelaki sanggup bercouple dengan awak,bermaksud ni bukan pertama kali mereka bercouple.

sebab tu mereka dah terbiasa.
Mostly kawan saya cakap yang couple dorg tu cemburu buta. πŸ“›

baru couple dah buat perangai. 🚫
Baru couple dah nak tunjuk belang. 🐯

Nanti kalau nak kahwin tak tau lah apa nak jadi. ⛔

Ketahuilah dengan bercouple hubungan tak akan kekal lama punya.

Kalau kekal pun,Hati takkan rasa tenang punya.
Jadi stop lah bercouple. πŸ’”

dengan couple ni hidup tak akan aman,Allah tak redha,ibubapa tak redha,pelajaran terganggu dan sebagainya.kesimpulannya, ☑

elakkan dari bercouple. tak bawa kemana pun sebenarnya couple ni.

Kita sendiri yang rugi. takut lama2 nnti bawa kepada zina hati dan seterusnya ❣

Kalau ada sesiapa yang sedang bercouple,belum lambat lagi untuk awak putuskan hubungan. πŸ™…πŸΌ

Tapi Bila jumpa kawan lama
"Eh,awak couple ngan sapa sekarang?"

"Takkan tak ada yang suka kat awak kot?"

"Dah tengok k gf baru dia?"

Hmmmm. Awak,kalau couple tu dihalalkan dalam islam dah lama saya couple. Tapi agama Allah ni sangatlah cantik. Ada sebab kenapa couple tu diharamkan bila tak ada ikatan yang sah.

Sebab?

Awak. Nak couple tak salah. Tapi make sure yang pasangan kita tu dah pegang tangan wali kita.
Tapi,
Kalau pasangan kita hanya mampu pegang tangan kita buat apa?
U know what?
Awak nampak sangat murah. Murah sangat2.
Dengan mudahnya awak serahkan hati awak kepada seorang perempuan yang tak iktiraf halal dalam hidup awak. Mana maruah? Harga diri?
Hmmm.

Dear adam.

Kalau hati tiba2 terdetik rasa iri hati dengan orang yang bercinta, sabar sayang. Selawat banyak2

Buat apa nak dengki dengan orang yang buat maksiat?

Diorang sedang seronok buat maksiat,sedangkan dunia dah nak kiamat.

Perbaiki diri kita kaum adam. Kejar cinta Allah. Mahalkan diri awak. Jaga maruah diri dan mak ayah. Jangan malukan diri sendiri.
Sebab cinta itu mahal. Bukan mudah rasa cinta tu hadir. Kalau awak ada cinta di hati,simpan baik2. Biar ia dihalalkan suatu hari nanti.

πŸ’ž Oleh itu, Muhasabah diri wahai kaum adam yang disanjungi πŸ’.  Alhamdulillah , ini sahaja yang dapat sye kongsikan . Semoga kita dapat memartabat diri kita sebagai kaum adam. InshaaAllah.

Segala yang baik itu datang dari Allah dan saya mohon maaf sekiranyaw kurang penjelasan 😁. Terima kasih sudi luangkan masa..
❗P'ingatan brsama
πŸ’ž COUPLE πŸ’ž

πŸŽ‹ COUPLE VERSI ISLAMIK

Bangun pukul 2 , 3 pagi mesej kekasih ,

" Assalamualaikum bakal habibku/zaujahku . Jom tahajud . Semoga Allah memberkati hub

ungan kita . " ( Pfttttttt πŸ’¦ )

πŸŽ‹ COUPLE VERSI BUDAK HIPSTER

Matahari dah terpacak atas kepala mesej kekasih ,

" Morning papa/mama . Dah bangun belum ni ? Dah breakfast ? Dah mandi ? Jom mandi sama . "
( yang panggil papa mama ni tak nak ambik aku jadi anak angkat ke ? 😏 )

πŸ πŸ πŸ’¦πŸ πŸ πŸ’¦πŸ πŸ πŸ’¦πŸ πŸ πŸ’¦

✍🏻 Cuba rujuk balik SURAH AL-ISRA AYAT KE-32

                      وَΩ„َΨ§ΨͺَΩ‚Ψ±َΨ¨ُΩˆΨ§Ω„Ψ²ِّΩ†َΨ§

" Janganlah kamu menghampiri zina "

🍩 Fahamkan dan hadamkan ayat di atas .
"JANGANLAH KAMU MENGHAMPIRI ZINA "
Allah . 😒 See ? Menghampiri pun Allah dah kata jangan !

πŸ”΄ So what ? Apa kaitannya dengan couple ?

πŸ›© Of course ada kaitan beb ! Dengar ni betul² !

✅ Kalau dah couple mesti ada perjumpaan ( dating πŸ‘« )
✅ Kalau dah jumpa mesti ada pandang² ( dari mata turun ke hati ❤ )
✅ Kalau dah pandang² mesti ada perbualan ( πŸ—£ πŸ’˜ )
✅ Kalaudah berbual mesti perasaan cinta tu makin membuak-buak meluap-luap ( πŸ’• + πŸ’ž )

πŸ™†πŸ» Betul tak ? Betul kan ?
Tak payah nak tipu , aku tahu ! 😏

πŸ’š Berdasarkan ⁴ situasi di atas πŸ‘†πŸ», itu semua perkara yang menjurus ke arah ..
Apa ? Apa ? Apa ?

πŸ’§πŸ‘‰πŸ» ZINA πŸ‘ˆπŸ»πŸ’§

πŸ”΄ Kenapa pulak ?

πŸ” Cuba kau kaji balik hukum ikhtilat .

🚨 HARAM melainkan DARURAT ! HAJAT DAN DAKWAH adalah DIHARUSKAN .

🐣 Jadi , sahabat yg bijak pandai sekalian adakah couple itu berikhtilat ?

🐊 YES , RIGHT !
So , hukumnya jatuh kepada HARAM❗ADA FAHAM ?

πŸ¦‚ Yang kata couple ni halal tu cuba bagi dekat aku hadis mana yang menunjukkan couple itu halal ! Mana ? Mana ? 😏

πŸ’¬ For your information , yang ada dalam Islam hanya PERTUNANGAN & NIKAH SAHAJA ! ( πŸ’ + πŸ‘°πŸ» )

πŸ‘  Nah , waktu bertunang tu lah waktu korang untuk bertaaruf sebelum nikah . ( πŸ˜³πŸ™πŸ»πŸ™‡πŸ»πŸ‘‰πŸ»πŸ‘ˆπŸ» )

😾 Tapi ingat , bertunang tu BUKANNYA LESEN untuk kau bermesra-mesra or berasmaradana ehhh !

🐒 Harus tahu apa itu beza pertunangan dengan couple .

πŸ‚ Pertunangan ni adalah semata-mata satu perjanjian dia antara dua pihak ( pihak lelaki πŸ‘³πŸ» dan perempuan πŸ’πŸ» ) untuk melangsungkan perkahwinan .

πŸ‘ž Adab dan pergaulan masih WAJIB dijaga❗

πŸ‘œ Jika sebelah pihak ada sebarang hajat , hendaklah disampaikn hajat tersebut kepada mahramnya .

πŸ€” ADA FAHAM ? πŸ€”

🌸 RUMUSANNYA ,

🌳 Jangan menghalalkan sesuatu yang sudah jelas haram . Yang haram tu memang sampai bila² pun akan tetap haram !

πŸ‘‰πŸ» Its like , makan 🐷 , sampai bila² pun orang islam tetap diharamkan makan 🐷 sebab memang dah termaktub dalam Al-Quran .

πŸ‘‰πŸ» So , jangan marah kalau aku kata couple ni : Umpama kau makan 🐷 tapi baca bismillah ❌ ( bunyinya agak kasar tapi itulah kenyataannya )

♻ Ingat balik ayat ni ,

 " Lelaki yang baik ditetapkan untuk wanita yang baik manakala wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik . "

☘ Lelaki baik

Mendekati ➡ Menikahi ➡ Menafkahi

  Bukan

Mencari ➡ Menikmati ➡ Lalu pergi

☘ Wanita baik

Solat lima waktu ➡ Puasa Sebulan ( Ramadhan ) ➡ Menjaga Kehormatan ( maruah )

πŸ•·πŸ•·πŸ•ΈπŸ•·πŸ•·πŸ•ΈπŸ•·πŸ•·πŸ•ΈπŸ•·πŸ•·πŸ•Έ

πŸ’ REMEMBER THIS :

" Aku tegur sebab aku sayang . Aku nak pulihkan semula mentaliti umat Islam supaya ikut apa yang Islam ajar sebab Islam ni agama yang lengkap serba-serbi . Lupakanlah budaya barat yang tak elok tu ! Okay . Semoga bermanfaat .

Assalamualaikum πŸ‘‹πŸ»

✅ Kalau rasa benda ni bermanfaat boleh share .

Yang benar ,
             πŸ’‰
CEMPAKA BERACUN

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. x suka bercouple lama2...serius nak kenal n kahwin je.

    ReplyDelete