Aku Seorang Perantau: January 2017


Tuesday, 31 January 2017

SEMAKAN MARKAH KOKURIKULUM UNTUK LEPASAN SPM 2016

 

Assalamualaikum to all my readers!!!

Harini Admin nak cakap pasal cara nak buat semakan markah kokorikulum untuk lepasan SPM 2016.


Klik sini atau gambar di atas untuk semak markah koko korang.


Sebab untuk semak markah koko korang adalah untuk isi UPU.

Tarikh tutup adalah sebelum 31 JANUARI 2017.

Sekian Dari Admin.

Monday, 23 January 2017

NAK BELAJAR BAHASA KOREA DENGAN MUDAH?


Assalamualaikum to all my readers!!!

Harini admin nak share cara nak belajar korea dengan mudah menggunakan digital platform yang ada ni.Admin belajar korea dari seemile.com dan sangat membantu dalam mempelajari bahasa korea.
Mula-mula memang stress sikit sebab nak kenal hafal lebih kurang 40 alphabet diorang.Tapi iffat hafal dalam lebih kurang 5 hari macam tu la.Jangan sesekali patah semangat bila nak belajar bahasa baru ni dan ia merupakan satu advantage untuk kita.Sekarang,Iffat tengah belajar pulak macam mana nak tulis ayat.Memang tough dan nak seribu daya tak nak seribu dalih.

Macam mana terdetik nak belajar bahasa korea nih?

Cerita dia start masa Iffat Form 5,sebelum minat korea ni Iffat macam benci sangat(tak tahu kenape) kat artis kpop sebab ntah la rasa meluat dia lain macam.Pastu ada seorang sahabat Iffat ni dia bagi dengar lagu BTS masu tu trending Blood Sweat And Tears.Masa first time dengar tu terus rasa macam WOW! rythm and melody lagu ni best gila.
 Lepas dah minat lagu tu Iffat pun mulalah meng'explore' dunia kpop.

Dah mula start cari lagu yang best-best,pastu tengok latar belakang setiap ahli group dan banyak lagi.Lepas dah explore dunia kpop tuh,Iffat explore pulak dunia 'drama'.Iffat start explore drama masa Hujung tahun 2016 masa tu drama yang tengah hot iaitu Legend Of The Blue Sea.Entah macam mana boleh terdetik nak tengok.

Mungkin sebab iklan kat TV banyak kot.Bila dah tengok drama episod first ni mestilah berjangkit untuk tengok episod seterusnya.Tengok actor pulak time tu Lee Min Ho dengan Jun Ji Hyun memang tengok la.Masa tu follow drama ni je.Abis LOTBS, memang berjangkit la nak tengok drama lain.

Macam tu lah sedikit sebanyak macam mana Iffat boleh nak terjebak dalam dunia korea ni.

So,Untuk sesiapa yang minat untuk belajar bahasa korea ni Iffat memang suggest kat seemile.com tapi tengok kat Youtube.Untuk sesiapa yang baru nak belajar tu berusaha jangan putus asa kat tengah jalan.

Goodluck!

Sekian dari Admin.

Wednesday, 18 January 2017

GIVEAWAY NEW YEAR 2017 BY www.aerillhassan.com






Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com bermula pada jam 12.00 malam 17 Januari 2017 hingga 11.59 malam 31 Januari 2017Menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi oleh para peserta. Senarai hadiah ada di SINI...

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.


Syarat - syaratnya : 
1. Wajib Follow Blog Sponsor
2. Wajib Like Fanpage Sponsor 

3. Wajib Follow Instagram Sponsor
4. Tambah Google Plus Sponsor
 | AerillHassan | Belogs JM |

5. Buat entri bertajuk Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com

 6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

9 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 2 Februari 2017
Good Luck !!


Saturday, 14 January 2017

SEMAKAN KEPUTUSAN SPM 2016 PADA MAC 2017




Assalamualaikum to all my readers!!

Harini admin nak cakap sikit pasal keputusan SPM 2016 yang akan keluar pada awal bulan Mac.

Calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2016 dijangka boleh mendapatkan keputusan SPM 2016 masing-masing pada minggu pertama bulan Mac 2017 Berdasarkan semakan MYsumber terhadap tarikh pengumuman keputusan SPM bagi tahun-tahun sebelumnya mendapati Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan memilih satu tarikh pada bulan Mac untuk mengumumkan keputusan SPM

TARIKH DAN SEMAKAN KEPUTUSAN SPM 2016 SECARA ONLINE DAN SMS Pemilihan tarikh dalam bulan Mac bagi mengumumkan keputusan SPM tersebut, membolehkan calon mempunyai masa yang cukup untuk mendaftar dan menamatkan kursus pengajian Pra Universiti, Asasi dan Matrikulasi di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) dalam masa yang ditetapkan sebelum melanjutkan pengajian ke dalam atau luar negara Berikut adalah ruangan pengemaskinian maklumat lengkap berhubung dengan tarikh rasmi keputusan diumumkan serta cara untuk mendapatkan keputusan (result) SPM 2016 secara manual (melalui sekolah / Jabatan Pendidikan Negeri) atau online (semakan atas talian)

Pautan Sumber Asal » mysumber.com
Sekian dari Admin.

Thursday, 12 January 2017

TOP 3 KOREAN DRAMA YANG KORANG MESTI TENGOK!

Assalamualaikum to all my readers!

Sejak kebelakangan ni admin minat sangat dengan cerita korea admin pun tak tahu kenapa sedangkan admin tak suka pun dengan k-drama sebelum ni.

Admin nak share ngan korang TOP 3 korean drama yang admin minat!

1.Legend of The Blue Sea (2016)


Dalam drama ini mengisahkan tentang seekor duyung yang telah jatuh cinta kepada seorang jejaka.

Drama ini dibintangi oleh Lee Min Ho dan Jun Ji Hyun.

Klik kat sini untuk tengok secara online dan download drama ni.

2.Remeber (2015)


Dalam drama ni mengisahkan tentang seorang remaja yang mempunyai ingatan yang kuat dan mengahadapi dugaan yang besar dalam hidupnya.

Drama ini dibintangi oleh Yoo Seung-Ho sebagai Seo Woo-Bin
Park Min Young sebagai Lee In Ah
Park Sung Woong sebagai Park Dong Ho


Klik kat sini untuk tengok secara online dan download drama ni.

3.Hwarang (2016)


Dalam drama ni mengisahkan  kehidupan di antara perbezaan orang kaya dan miskin.

Drama ini dibintangi oleh Park Seo Joon,Go Ara,V BTS


Klik kat sini untuk tengok secara online dan download drama ni.

Admin just nak share apa yang admin minat ngan korang.

Sekian dari Admin.

Wednesday, 11 January 2017

SEMAKAN KEM PLKN SIRI 14/2017



Assalamualaikum to all my readers!

Ada berita gembira yang admin nak sampaikan pada korang buat lepasan SPM 2016.
Ada kem PLKN Siri 14/2017.Admin gembira sebab admin tak dapat.Buat korang yang dapat,Sekalung tahniah admin ucapkan pada korang.

PLKN ini adalah program tang bagus dari pelbagai aspek serta menanam semangat cinta akan negara dalam diri anak-anak muda iaitu generasi-y.


Bagaimana nak check untuk kem PLKN nih?

Klik kat Sini untuk check korang dapat masuk ke tak.Website ni dia mintak No Ic jer.

Sekian dari Admin.


Tuesday, 10 January 2017

FAIZ SUBRI MENANG FIFA PUSKAS AWARD!



Assalamualaikum to all my readers!!!

Harini admin dapat berita bahawa Mohd Faiz Subri telah memenangi Fifa Puskas Award.

Ini adalah satu kebanggaan bagi seluruh rakyat Malaysia dan beliau telah mengharumkan negara di persada dunia.

Ucapan tahniah daripada pemain terbaik dunia Cristiano Ronaldo selepas menerima trofi anugerah Puskas 2016 awal pagi tadi menjadi antara detik penuh bermakna buat Mohd Faiz Subri.

Lebih manis, hasrat Faiz, 29, untuk bergambar bersama bintang Portugal dan Real Madrid itu pada majlis Anugerah Bolasepak FIFA 2016 tercapai.

"Selepas saya menerima anugerah itu, Cristiano Ronaldo mengucapkan tahniah kepada saya. Saya juga sempat bergambar dengannya, memang ketika itu saya tak tahu nak kata apa lagi," katanya ketika ditemui Arena Metro selepas majlis anugerah itu yang berlangsung di TPC Switzerland AG.

Faiz, pemain berasal dari Ayer Hitam, Kedah melakar sejarah tersendiri apabila menjadi pemain Asia pertama meraih anugerah jaringan tercantik Puskas sejak diperkenalkan pada 2009.

Dengan mendapat undian sebanyak 59.46 peratus bagi gol sepakan percuma ke atas Pahang ketika aksi Liga Super pada 16 Februari tahun lalu, dia menewaskan pencabar dari Brazil Marlone (22.86) dan Daniuska Rodriguez dari Venezuela (10.01).

Selain Ronaldo yang memenangi Anugerah Puskas pada 2009, turut memberikan ucapan tahniah kepada Faiz adalah penjaga gol Jerman, Manuel Neuer; Dani Alves dari Juventus dan bekas pengurus Manchester United, Sir Alex Ferguson.

Malah rakan sepasukan Ronaldo di Real Madrid, Sergio Ramos turut menegur Faiz selepas majlis itu dengan mengatakan jaringan yang dilakukan itu adalah ajaib.

Ketika ditanya mengenai insiden dia mencari teks ucapan bahasa Inggeris dalam telefon bimbitnya di atas pentas, Faiz mengakui dia berasa gementar sebaik nama diumumkan sebagai pemenang.

"Di atas pentas cuma bagi masa 30 saat untuk berucap, mereka tak benarkan saya berucap dalam Bahasa Malaysia. Memang saya rasa 'ketaq' (gementar) sebab ini kali pertama saya berucap di pentas besar," kata pemain Pulau Pinang itu.

Sekian dari Admin.

Monday, 9 January 2017

TARIKH PERMOHONAN UPU SESI 2017




Asslamaualaikum to all my readers!.
Harini admin nak cakap sikit tentang UPU.
Upu ni macam satu platform untuk pelajar-pelajar lepasan SPM yang ingin menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.
Lepas sahaja korang habis SPM, korang kena tahu yang korang kena isi borang upu.
Korang juga perlu beli nombor pin Upu kat BSN yang berharga RM 15.64 (Harga temasuk GST).
Lepas dah beli nombor pin,korang bolehla isi di laman web upu tentang kos yang korang nak ambik dengan pilih IPTA yang korang nak masuk.

Klik kat sini untuk pergi ke laman web upu.

Admin baru lepasan SPM 2016 yang masih tercari-cari bila tarikh nombor PIN Upu dikeluarkan.
Admin ada dengar khabar angin dari Whatsapp yang tarikh nombor PIN dikeluarkan pada

Tarikh: 6 Februari 2017
Masa ;  12:00 P.M.

Tarikh Tutup Permohonan Online : 31 Mac 2017
Masa :11.59 P.M.

Iklan permohonan di akhbar pada 5 Februari 2017 Dan 5 Mac 2017

Jika yang dipaparkan tidak benar sila maklum pada Admin supaya dapat diperbetulkan.

Sekian Dari Admin.